Хотели и ресторантьори вече ще предлагат храни и напитки, произведени по български стандарт за качество.
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и девет браншови организации на производители на храни и напитки, подписаха Меморандум за сътрудничество в присъствието на министрите на туризма Николина Ангелкова и на земеделието и храните Десислава Танева. Стимулиране на легалното качествено българско производство очакват производителите на български храни. В същото време това е начин да се повиши качеството на туристическия продукт, посочи председателят на хотелиерската и ресторантьорска асоциация Благой Рагин:
Трябва да намерим само складове на едро, които да обслужват нашите колеги, а производителят да подпише договор с даден ресторант или хотел, че за цяла година ще има сирене, кашкавал и месо на тази цена.
Ползата от инициативата ще бъде, както за българските производители на храни, така и за хотелиерите, подчерта Марияна Кукушева от националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
Имаме автентични способи, имаме модерни вкусове и най вече имаме модерна суровина.
Министерството на туризма обмисля въвеждането на доброволен етикет за качество, насочен към хотелите и ресторантите от висока категория. В наредба към Закона за туризма ще бъдат описани условията, на които трябва да отговарят хотелите и ресторантите, за да бъдат сертифицирани с отличителен знак, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.
Репортажа на Мила Младенова за предаването ''12+3'' можете да чуете от звуковия файл.