Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Велико Търново събират дарения за голям трибагреник на "Трапезица"

Регионалният исторически музей във Велико Търново обяви кампания за набиране на дарения за поставяне на голямо българското знаме в средновековната крепост "Трапезица". Дарителниците са поставени на "Царевец" и в най-посещаваните от  жителите и гостите на града четири музея   и средновековни църкви.

След като през 2005 година на "Царевец" се развя голям трибагреник, сега искаме на деветметров пилон да издигнем българското знаме с размери метър и половина на пет метра  на "Трапезица" - втората по значимост крепост на средновековната българска столица, каза директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов.
"Трапезица" е един от кварталите на столичния Търнов и смятаме, че е редно да има и там националният флаг. Да се знае, че това е открай време българска крепост и, макар да е била понякога и в чужди ръце, тя е наш, български паметник. Стартирахме кампания за набиране на средства, за да можем да сложим там върху реставрираната кула, или пък на някое друго място-може би в най-високата точка, на така наречения дворец на Асеневци. По този начин ние маркираме и най-важните исторически места в старта столица.

Идеята е знамето да бъде издигнато на "Трапезица" на 22 септември, когато честваме независимостта на България,обявена през 1908 година във Велико Търново.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени