Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлия Кръстева: Светът на музиката е вибрация, тя стимулира ума на най-малките

Снимка: operasofia.bg

Юлия Кръстева е режисьор на спектаклите за бебета в Софийската опера и балет. Според нея, компютрите отнемат много от света на децата, те стават стерилни и след това с усилия родители и педагози ги връщат в света на игрите. А музиката и изкуството действат позитивно върху сетивата, активизират и стимулират умственото израстване на най-малките.
Оперните концерти за бебоци в Софийската опера и балет предизвикват огромен интерес още с появата си през 2014 година. Днес спектакли за бебета има всяка седмица в събота и неделя от 11.00 часа. В продължение на един час в залата, пълна с деца от нула до три години, се възцарява тишина, а по-смелите имат възможност да пеят и играят заедно с актьорите, да участват в създаването на оперното приключение.
След спектакъла на всички зрители е предоставена възможността да се докоснат до музикалните инструменти. В спектаклите на голяма сцена по-големите деца могат да влязат зад кулисите, да наблюдават как артистите се подготвят, да докоснат костюмите и да погледнат на оперните спектакли от друга гледна точка. Според Юлия Кръстева по този начин те се приобщават към пространството на сцената, чувстват го като близко до себе си и искат отново да се върнат там.
Сред заглавията, предназначени за детската аудитория, откриваме детски приказки, които се преплитат с адаптирани класически произведения: „Вълшебната флейта“, „Мечо Пух“, „Златната ябълка“, „Пепеляшка“, „Хензел и Гретел“ и много други.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна