Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80% от асансьорите в България са потенциално опасни

Снимка: БГНЕС

80% от асансьорите у нас са потенциално опасни и са в плачевно състояние. Според техниците, причината е в отказа на етажните собственици да плащат за поддръжка, заяви председателят на Българската асансьорна асоциация Валентин Маринков:

За 40 години аз не съм срещнал човек, който да се чувства като собственик на това съоръжение. Изглежда, че тези съоръжения или ползвателите на тези съоръжения ги имате като нещо чуждо, ако може и за без пари да се поддържа асансьора. Нежеланието на собствениците да плащат за ремонта на асансьорите доведе до плачевното състояние, в което са.

80 хиляди асансьора у нас не отговарят на европейските изисквания за безопасност. Голям процент от тях са на възраст между 30 и 60 години, има и такива, които се използват от 90 години. Не може на толкова години да се казва, че асаньорите са в ред и са в блестящо състояние, очерта тревожната тенденция Маринков. По думите му, ако оторизирана европейска компания провери тези асансьори, те категорично биха били спрени.

От своя страна Божидар Спасов, управител на етажна собственост, посочи част от проблема с изправността и поддръжката на асаньорите:

Държавата ни е хвърлила в един капан с това задължително абонаментно обслужване на асансьорите, но от бранша са си направили някакви разрешения и давахме по 10-20 лв. на етаж на месец, когато те бяха длъжни да правят 3 проверки в месеца. Сега те са задължени да правят само една проверка в месеца, но парите са същите и се увеличават.

Според председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков е необходимо още по-ясно регламентиране на отговорността за състоянието на асаньорите.

Неангажираността на собствениците може да струва живот, предупреди Емануела Фролошка - една от пострадалите при падането на асансьор в Майчин дом- София:

Това е първият винт, който беше изваден от моя крак след инцидента в "Майчин дом“. Замислете се, когато спестявате от поддръжка на асансьори, каква е цената на вашето здраве. Не спестявайте жълти стотинки за операции, които струват хиляди!

Всички гледни точки чуйте в репортажа в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна