Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камион с играчки събра инициативата "Приказки без край"

Събитие от "Приказки без край"

Един камион или над 2 500 броя играчки бяха събрани в рамките на дарителска акция на инициативата "Приказки без край". Събраните играчки вече са разпределени, опаковани и пътуват към детските отделения на 14 болници в страната. Акцията продължи една седмица, а формалният й повод беше денят на детето.

Инициативата "Приказки без край" съществува от ноември 2012 година. Целта е да направи по-лек и по-малко стресиращ болничният престой на най малките пациенти. В рамките на "Приказки без край" специално обучени аниматори забавляват децата, четат им приказки,  изнасят им музикални и театрални спектакли, помагат им да изразят емоциите си чрез игра и изкуство. До момента в програмата са включени 14 болници от София, Пловдив, Варна, Плевен и Русе, а от началото на инициативата досега аниматорите на  "Приказки без край" са допринесли за по доброто емоционално състояние на близо десет хиляди деца.

Йорданка Димитрова, представител на организаторите, благодари на всички, които са участвали в дарителската акция за играчки:

Ще има по около 700-800 играчки на болница, ще бъдат достатъчни за отделенията там.

Винаги имаме нужда от дарения, но правим каквото можем, за да направим престоят на децата в болницата по-поносим, един път седмично идват аниматори да занимават децата,  сподели д-р Мария Чорбева, заместник-директор на Втора градска болница в София:

Потокът, който минава през детската клиника е голям, както децата така и родителите са стресирани, така че приветстваме всяка такава инициатива, защото помага на нашата работа.

Подбрах играчки, които могат лесно да се почистват заради изискванията за хигиена в болниците, разказа Ралица Захариева, която е сред дарителите на играчки. Очевидно все още в нас има добро и желание да си помагаме, убедена е тя. Ралица се е насочила към играчки за по-малките:

Дечица,  които са от три докъм седем-осем  години, остават без родители в отделенията и те са най-чувствителни и аз се ориентирах към този възрастов диапазон, защото по-големите вече са с друго мислене. Но по-мъничките, които все още не са дигитално мутирали, за тях е важно да имат физическа играчка за забавление - книжка или нещо за рисуване.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна