Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Велчев: Далеч сме от пътуване във времето и пространството през черните дупки

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Черните дупки могат да водят към други Вселени. Хората не бива да се плашат от черните дупки, защото не всичко попаднало в тях се унищожава. Тази теза на британския физик Стивън Хокинг в новата му статия обиколи световните медии.

В коментар за "Хоризонт" Тодор Велчев, астрофизик от Софийския университет посочи, че статията може би прави опит  заобиколно да се подходи към друг голям проблем на съвременната космология - защо Вселената е точно с тези параметри, които познаваме, сякаш е направена точно така, че да се появим ние - т.нар. антропен принцип.

Познаваме една единствена Вселена. „Познаваме“ е прекалено силно казано. Но това е един опит да се решат някои теоретични проблеми, трудно разбираеми за човек, който не се занимава с нашата наука, подчерта ученият.

Той обясни, че физиката на черните дупки се е развила доста от 80-те години насам, когато черните, а и белите дупки като вход към друга Вселена са били фантастична тема дори за специалистите.

Идеята не е от вчера, но тогава звучеше спекулативно. През последните 20-30 години са натрупани косвени данни за обекти, които не можем да наблюдаваме пряко, но можем да анализираме техни параметри по обкръжението им, каза още Велчев и онагледи понятоито черна дупка популярно като лъч светлина, който минава близо до черната дупка под определен радиус, „завихря“ се вътре във фунията и никога повече не излиза от нея.

Засега е повече от утопия пътуването до други Вселени през черни дупки, защото човечеството е още в началото на космическа ера, а черни дупки няма в близка до нас околност. Трябва технологична революция, за да пътуваме до обект, който се намира на 100 светлинни години разстояние, изтъкна астрофизикът.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна