Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Сънди таймс“:

Британски дипломати тайно са обсъждали даването на визи на повече от 1 милион турци

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Британски дипломати и министри тайно са обсъждали даването на визи за свободно пътуване до Обединеното кралство на повече от 1 милион турци, пише днес вестник “Сънди таймс“, като се позовава на информация от дипломатическите среди.

Високопоставен британски дипломат е предложил даване на визи за свободно пътуване на турски граждани до Великобритания, става яно от изтекла информация, публикувана от вестник "Сънди таймс“. Изданието разкрива част от кореспонденцията на Джанет Дъглас, която е заместник-шеф на британската мисия в посолството в Анкара, в която тя предлага Великобритания да обмисли даването на тази привилегия на повече от 1 милион турци, които работят предимно в обществената сфера.  Изданието посочва, че е добре известно, че Европейският съюз е подкрепил гарантиране на безвизово пътуване на турци в рамките на Шенгенската зона като част от сделката за приемане на повече имигранти в Турция. 

От кореспонденцията на Джанет Дъглас става ясно, че нейното предложение е именно в рамките на плановете на организацията да компенсира Турция за оказаната от нея помощ около сирийската бежанска криза. От британските министерства на вътрешните и на въшните работи обаче заявиха, че всички приказки за промяна на визовите спогодби са абсолютно неверни. Един от лидерите на Брекзит, бившият министър Йън Дънкан Смит, заяви, че изтеклата информация показва, че премиерът Дейвид Камерън се е замесил в нечиста сделка и е смятал да запази всичко това в тайна до референдума на 23 юни за оставане или излизане от ЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна