Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Васил Василев: На Евро 2016 ще надделее футболът, а не насилието

Р. Петров: Психолозите има смисъл да се намесят, само ако се търсят алтернативни на полицейските методи

На Евро 2016 ще надделее футболът, а не насилието, заяви в предаването "12+3" ген. Васил Василев – бивш директор на полицията и председател на Комисията за етика и феърплей към БФС.

Френските власти затегнаха още мерките за сигурност около Европейското първенство по футбол, за да избегнат нови инциденти, след сблъсъците между футболни фенове в Марсилия.

Правителството призова градовете домакини да забранят продажбата на алкохол в зоните около мачовете.

Според ген. Василев сигнали, че ще има напрежение между феновете са били дадени много преди старта на първенството и френските власти е трябвало да си вземат поука и да не допускат инциденти на тяхна територия.

Според мен организацията в Марсилия куцаше, защото беше разрешена продажбата на алкохол и не бяха обособени две фен зони. След това, по време на самия мач, бяха сложени заедно двете агитки, анализира ситуацията ген. Васил Василев.

По думите му френските полицаи са действали доста меко в създалата се ситуация в Марсилия.

Той смята още, че властите ще успеят да се справят и да предотвратят по-нататъшни ексцесии.

Решението на проблема с футболните хулигани се крие в много стриктното спазване на закона, категоричен е ген. Васил Василев.

Преподавателят по психология в Нов български университет Румен Петров заяви по темата, че както има хулигани, така има и системи за полицейски надзор:

Психолозите има смисъл да се намесят, само ако се търсят алтернативни на полицейските методи.

Печалбата, която се извлича от този тип поведение и от този тип спорт, поражда поведението на футболните хулигани./.../ Полицията не се интересува какъв е бизнесът с човешкия риск, който е сенчест. И тогава сме склонни да обвиняваме, къде с право, къде - не, маргиналният статус на младежите, които правят това, смята Румен Петров.

Според него стадионите трябва да се изграждат с доброволния труд на феновете, а футболните клубове да се издържат с парите на хората от местния квартал.

Интервютата можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна