Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За цената на билетчето и правата и задълженията в градския транспорт

Снимка: ЦГМ

От началото на месец юни билетите за градския транспорт в София поскъпнаха с 60 %. Това поскъпване обаче доведе до странични ефекти. До „Хоризонт“ стигнаха оплаквания на слушатели, че освен автоматите, монтирани в превозните средства на масовия градски транспорт, и касиерите в бутките за билети, и шофьорите закръгляват сумата от 1 лев и 60 стотинки до 2 лева с оправданието, че нямат дребни. Така поскъпването става 100%.

Автоматите, които се намират в столичния градски транспорт не връщат ресто, информира заместник-директорът на Столичен електротранспорт Иво Василев. В наредбата на ЦГМ пише, че закупуването на билети става с точно приготвена сума.

Ако на пътник се случи касиер или шофьор от градския транспорт да откаже да върне ресто, може да бъде подадена жалба, коментира директорът на Столичния метрополитен инж. Стоян Братоев.

Адвокат Валентина Каменарска обясни какви са правата на хората, когато продавачи на билети от бутките за билети, шофьори или контрольори, отказват да върнат ресто, подобно на автоматите в градския транспорт:

Всеки един търговец, когато продава една услуга и иска някаква определена цена за нея, е длъжен да си осигури начин и средства да връща ресто на клиентите. Това е задължение на търговеца. Клиентът е длъжен да плати – дали в жълти стотинки, дали в голяма банкнота от 100 лева – тава е негово право, той си плаща услугата и това е неговото задължение.

Когато търговецът не връща ресто или автоматите му не връщат, се получава неоснователно обогатяване на търговеца и това произвежда една сива зона, каза още Каменарска:

И аз не знам как ЦГМ счетоводно ще си изпише тези допълнителни приходи, защото те нямат никаква обосновка. Въпросът е, че ако всеки, сам по себе си започне да претендира 40 стотинки, би било невъзможно, но ако всички заедно претендират, би се получил един много хубав колективен иск за неоснователно обогатяване към Общината и по-точно към ЦГМ.

От интервюто в звуковия файл с адвокат Валентина Каменарска можете да чуете още за правата и задълженията на пътниците в градския транспорт, както и репортерска проверка на Евелина Стоянова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна