Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възползва ли се пълноценно държавата от наградата "Натура 2000" на ЕК

Снимка: natura2000.moew.government.bg

Комисарят по морско дело и рибарство в ЕК – Кармену Вела лично връчи награди за "Натура" на български неправителствени организации. Българската фондация за биоразнообразие е в основата на проекта, който спечели наградата „Натура 2000“ в категорията „Социално-икономически ползи“.

Проектът се изпълнява в партньорство от български и швейцарски организации, четири от които са членове на природозащитната коалиция „За да остане природа в България“, Българско дружество за защита на птиците, Българска фондация биоразнообразие и Асоциация на парковете в България. Проектът работи в девет зони от мрежата "Натура 2000" в Западна и Централна Стара планина, където земеделските стопани и малките предприятия са пряко заинтересовани от дългосрочното съхраняване на природните ресурси. Инициативата демонстрира как местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за повишаване на доходите и качеството на живот в селските райони на България, разказа в „Хоризонт до обед“ Радостина Ценова от Българската фондация за биоразнообразие.

Държавата обаче не се възползва пълноценно, нито от експертните мнения, нито от тези награди. Целта е този диалог да бъде засилен, както и да се променят политиките, които са свързани с „Натура 2000“ и с фермерите, каза още Ценова.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна