Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Терзиев: Британците ще гласуват интуитивно

Светослав Терзиев
Снимка: БГНЕС

Британците вече са решили за себе си как да постъпят. Най-важното е, че никакви доводи няма да повлияят на тяхното решение. Те ще гласуват по-скоро интуитивно, смята анализаторът Светослав Терзиев.

В интервю за предаването „Нещо повече“ той посочи, че британците са били подложени на кампания на сплашване – какви са лошите неща, които ще се случат при двете възможности като резултат от референдума – оставане или излизане от Европейския съюз.

Във Великобритания има много силни традиции на изолационизъм и не е изключено хората при тази несигурност да се затворят в себе си и да прибегнат до най-старите си рефлекси, коментира Светослав Терзиев.

Той смята, че при всички случаи ще има негативни последици за Великобритания, дори при оставане в ЕС:

Европейският съюз ще трябва да преболедува тази криза. Ако остане в ЕС Великобритания ще трябва да удовлетвори онази половина от обществото, която ще бъде недоволна, защото нейният глас не е бил достатъчен. Това при всички случаи ще се отрази зле на процесите на интеграция в ЕС и ще забави онези усилия за повече Европа или за федерализация, които са неизбежни. Много от проблемите няма как да се решат, ако отделните държави действат разпокъсано.

Според Светослав Терзиев както при създаването на Европейския съюз, така и сега Франция и Германия ще имат решаваща роля за оцеляването на съюза:

Интересно е, че и двете държави настояват за оставане на Великобритания по някакви свои егоистични, да го наречем, донякъде съображения, нациналистически. Докато Франция разчита на Великобритания за балнсьор в Европейския съюз, защото тежестта на Германия вече е прекалено голяма, особено след обединението, след възстановяването на нейната мощ и Франция се чувства вече слаба и притисната, но със съюзник като Великобритания може да балансира силите в Европейския съюз. При Германия стремежът да задържи Великобритания е чисто финансов и прегматичен. Тя разчита на някакво сближаване и обединение на Франкфуртската борса с лондонското Сити и преговори в тази посока се водят вече 14 години. Ако Великобритания се дръпне, фактически способността на Германия да влияе върху международните финансови пазари ще намалее значително. Тя има огромна иконономическа мощ, но финансовите й възможности не са такива и затова тръси съюзник в лицето на Великобритания.

Двете държави са заинтересовани тя да остане, но ако тя все пак напусне, те няма да стигнат до раздяла, няма да се отдръпнат една от друга, а напротив - ще се сплотят още повече, защото иначе ще бъдат изложени на огромния риск да повторят грешките, които са съществували през 20-ти век в Европа, грешките на разединението и противопоставянето, коментира още Светослав Терзиев.

Цялото интервю със Светослав Терзиев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна