Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският премиер се оттегля от поста след три месеца

| обновено на 24.06.16 в 15:18
Снимка: БТА

Британският премиер Дейвид Камерън обяви, че ще се оттегли от поста след три месеца.

Камерън загуби кампанията за оставане на Великобритания в Европейския съюз, въпреки че той обеща провеждането на референдума по време на последните парламентарни избори в страната през 2015 г. Негова беше и инициативата за предоговаряне на условията с Брюксел по членството на Лондон в ЕС, въпреки че те не дадоха резултат на вота, както Камерън се надяваше. Почти 52% от гласоподавателите на Острова се произнесоха на референдума за излизане от ЕС. Данните са след преброяването на бюлетините от всички 382 местни преброителни центрове. Според оповестените окончателни резултати 51,9% от британските граждани (или 17 410 742 от тях) са гласували за напускане на ЕС, докато 48,1% от тях (или 16 141 241) са пуснали вот в подкрепа за оставане в рамките на Съюза.

Призив за оставката на Камерън отправи лидерът на британската партия на независимостта Найджъл Фараж. Според него трябва да има ново правителство, което да изведе Обединеното кралство от ЕС:

Борихме се срещу голямата политика, срещу лъжите, корупцията и измамата и днес честността, почтеността и вярата в народа са на път да надделеят. Мисля, че тази победа проваля целия проект и ни води към Европа на суверенни държави, които търгуват и сътрудничат помежду си. Нека се отървем от знамето и химна на Брюксел. 

Европейският се проваля запада, Европейският съюз умира. Надявам се, че сме избили първата тухла от стената. Надявам се това да е първата стъпка към една Европа от суверенните държави, които търгуват заедно, които са добри съседи и приятели и където няма флагове, химни и безполезни  президенти.

Дейвид Камерън ясно заяви:

Британският народ взе ясното решение да поеме по различен път и затова смятам, че страната се нуждае от ново ръководство, което да я води в избраната посока. Като министър-председател ще направя всичко възможно да стабилизирам ситуацията в следващите седмици и месеци. Не мисля обаче, че би било правилно аз да се опитам да бъда капитанът, който направлява страната ни към следващата й дестинация. Не взех това решение лесно, но вярвам, че е в интерес нацията да получи един период на стабилност, след което - и необходимото ново ръководство.

Именно заради това Камерън няма да предприема действия, свързани с решението на британците за напускането на Европейския съюз:

Преговорите с Европейския съюз трябва да започнат с нов премиер. И аз смятам, че е редно този премиер да вземе решение кога да бъде приложен чл. 50 и  да започне формалния и законов процес на напускане на Европейския съюз.

Нищо няма да се промени в краткосрочен план след избора на британците да напуснат Европейския съюз, каза бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който беше водеща фигура в кампанията за излизането от Блока и е сочен от букмейкърите за най-вероятен наследник на Дейвид Камерън на премиерския пост:

Можем да намерим гласа си в света отново. Глас, който е съизмерим с петата по големина икономика на Земята - мощен либерален, хуманен и изключителна сила за доброто по света. Смятам, че вчера британският народ подкрепи демокрацията във Великобритания и в Европа и според мен можем да бъдем много горди с избора си.

Според букмейкъри след Джонсън с най-голям шанс за "Даунинг стрийт" 10 са вътрешният министър Тереза Мей и правосъдният министър Майкъл Гоу.

Целостта на Обединеното кралство обаче също е под заплаха. Още днес премиерът на Шотландия Никола Стърджън обяви:
Ако парламентът реши, че провеждането на  втори референдум е най-добрият, или единственият начин, да запазим мястото си в Европа, трябва да имаме възможност за провеждането му в тези времеви рамки. Мога да потвърдя, че за тази цел ще започнем подготовката на законите, необходими за провеждането на нов референдум за независимост, ако и когато парламентът постанови това.

В специално интервю за "Хоризонт" експертът по въпросите на Северна Ирландия Конрад Хоустън заяви:
Референдумът в Шотландия още тази година може да отключи настроения и в Северна Ирландия.

Дори в Гибралтар вече обмислят варианта за отделяне от Великобритания, но не под шапката на Испания, обясни за "Хоризонт" д-р Крис Горъд, който е специалист по икономика и история на Гибралтар:
Със сигурност виждам възможност за съвместни действия на Гибралтар с Шотландия, с които да се опитат да предоговорят участието си в Обединеното кралство.

Резултатът от референдума в полза на излизането на Великобритания от ЕС предизвика вълна от паника на всички европейски борси – от Москва до Лондон. Повечето европейски лидери оцениха като политическо земетресение решението на британците за напускане на ЕС. В същото време крайнодесните политици призоваха за провеждането на референдуми за членство и в други държави - членки.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна