Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катя Христова: Няма да е лесно на българската дипломация да осмисли позиция за Брекзита

Катя Христова
Снимка: БГНЕС

Няма да е лесно на българската дипломация да осмисли позицията на страната в тази сложна ситуация – решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, заяви в предаването "Хоризонт за вас" Катя Христова – преподавател по европейска политика в Нов български университет и програмен директор на "Прозрачност без граници".

Най-добрият подход е да се види водещите сили, които винаги са били флагман на европейската интеграция – Франция и Германия, с какви позиции ще излязат за създалата се криза. Естествено трябва да се отчете и мнението на европейските институции, които вече дадоха първи сигнали за това какво да се очаква и не на последно място, да се отчетат и националните интереси на страната, смята Катя Христова.

Според нея има краткосрочен и дългосрочен вариант за развитие на кризата:

Краткосрочният вариант е свързан с реакцията на вота на британските граждани за излизане. Той самият има вариации на своята реализация. Възможно е много бързо да стартират преговорите за напускане на Великобритания. Възможно е това да бъде отложено. Дейвид Камерън днес заяви, че ще остави тази задача на своя наследник.

Цялото интервю с Катя Христова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна