Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският национален отбор по информатика участва в Балканската олимпиада в Кипър

Снимка: Радио Видин

24-ата Балканска олимпиада по информатика за ученици от средните училища се организира от Кипърското компютърно общество под егидата на Министерството на образованието и културата и с подкрепата на редица представители на кипърския бизнес. Официалната церемония по откриването й е тази вечер, а победителите, най-добрите в региона млади програмисти, ще станат ясни на 2 юли.

България се представя от четирима младежи от националния отбор по информатика с ръководител гл. ас. Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН. Състезанието се състои от два кръга, които ще се проведат в два дни. В рамките на петте часа на всяка сесия младите програмисти трябва да решат от един до четири проблема.

Кипър за трети път, след 1996 и 2006 г., е домакин на това важно събитие за образованието, развитието на новите технологии и подготовката на младежта за тях. Състезанието по програмиране има за цел да повиши интереса на учениците от средните училища в региона на Балканите и Източна Европа към компютрите, информатиката и новите информационни технологии, да им даде възможност да докажат своята компетентност при решаване на проблеми с помощта на компютри, а така също да обменят знания и опит със свои връстници от съседните страни, подчертаха организаторите от Кипърското компютърно общество. Сред целите, които те си поставят тази година, е и да инициират дискусия и сътрудничество в областта на обучението по информатиката в средните училища в страните от Източна Европа, като по този начин се повиши качеството на образованието и подготовката на младежите за професионална реализация.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна