Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УНИЦЕФ: 69 милиона малки деца по света могат да загубят живота си заради бедност

От 1990 г. в световен мащаб смъртността на деца под пет години е намаляла наполовина

Организацията на ООН УНИЦЕФ предупреди, че 69 милиона малки деца по света ще загубят живота си заради бедност, ако правителствата и международни организации не увеличат усилията си в най-кратки срокове. В годишния доклад на организацията "Положение на децата по света“ е направена прогноза до 2030 година. 

Два пъти по-вероятно е най-бедните деца да умрат преди петия си рожден ден и да бъдат хронично недохранени от по-богатите. Също така при момичетата от най-бедните семейства е два пъти по-вероятно да се оженят като деца, отколкото богатите им връстнички, се посочва в доклада на УНИЦЕФ.

Никъде перспективата не е по-мрачна, отколкото в Африка, на юг от Сахара, където най-малко 247 милиона деца живеят в изключителна бедност, лишени от това, от което се нуждаят, за да оцеляват и да се развиват. Почти 60 на сто от младежите от най-бедната една пета от населението са имали по-малко от четири години образование. Отричането на равни шансове в живота на стотици милиони деца е повече от това да бъде застрашено бъдещето им.

Подхранването на неравностойност между поколенията застрашава бъдещето на цели общества, каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. В доклада се посочва, че е отбелязан значителен прогрес за спасяването живота на децата, когато те получават образование и хората излязат над нивото на бедност.

От 1990 година в световен мащаб смъртността на деца под пет години е намаляла наполовина, но този напредък не е нито достатъчен, нито справедлив, се казва в доклада на международната организация.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна