Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на слънчевите очила не е гаранция за добра защита

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Според д-р Невяна Велева, офталмолог от Александровска болница, кожата на клепачите и зоната около очите също трябва да се предпазва добре, тъй като тя е особено чувствителна. За това могат да помогнат както моделът, така и цветът на стъклата. Но едно е сигурно – не бива да мислим, че скъпите очила ще ни осигурят по-добра защита.
Тя посъветва да проверяваме процентната UV защита на своите очила, независимо дали те са купени от лицензиран магазин, или не. Това може да стане във всяка едно оптика.
Тъмният цвят на стъклата също не гарантира по-добра защита. Понякога по-светлите цветове (светлокафяво; розово; светлосиньо; жълто) могат да предпазят по-добре очите от вредните лъчи.
Д-р Велева е категорична, че всички пациенти, които имат диоптричен проблем и са чувствителни към слънчевата светлина, трябва да носят очила с фотосоларни стъкла.
А за онези, които обичат приключенията в планината или разходките с лодка е най-добре да не свалят тъмните очила, заради излагането на повече вредни слънчеви лъчи, които могат да доведат до различни ракови заболявания и частична загуба на зрението.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени