Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дете е с кръвоизлив в главата, след като падна във въжен парк край Благоевград

Снимка: Кети Тренчева

Дете получи мозъчен кръвоизлив, след като в ранния следобед падна във въжен парк в местността "Бачиново“ край Благоевград. 8-годишното момиченце е било с майка си и редовно е посещавало увеселението. Инструкторите познават добре семейството, както и физическите качества на момиченцето, което неведнъж е било инструктирано.

Първоначално е имало съмнения за скъсани въжета, но проверката е показала, че няма физическо дефектиране на елементите. Според свидетели детето е свалило обезопасителния колан, без никой да забележи това. При падането то е наранило главата си. Има травма и на гърдите, но тя не е опасна. Момичето е било контактно при идването на спешния екип. Направената снимка на скенер обаче е показала кръвоизлив в главата. Момиченцето е транспортирано към болница "Пирогов“.

Полицията прави оглед на мястото и разпитва свидетели на инцидента. В парка "Коколандия“ работят шестима специалисти, които провеждат инструктажите на децата и родителите, преди да ползват съоръжението. Всяко дете има обезопасителен колан, така че да се предотврати падането му. В някои участъци въжените елементи са на височина около четири-пет метра. Атракцията е изградена преди 2 години в крайградския парк Бачиново, който се посещава от хиляди жители на Благоевград. През лятото "Коколандия“ е любимо място за децата, които безплатно могат да се забавляват и спортуват.

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов беше категоричен, че от началото досега не е имало инциденти и не е допуснато занижение на контрола по безопасността на въжения парк, който се проверява ежемесечно.

Ръководителят по сигурността и обществения ред към общината Кирил Манов заяви за "Хоризонт за вас", че инцидентът е предизвикан от детето, което не се е съобразило с препоръките на инфраструктура и е разкопчало и двата осигурителни колана: 

Паднало е от около 2 метра височина. В момента, в който инструкторите са видели, че е на земята и оказват първа медицинска помощ, била е контактна и в съзнание. Обадили са се моментално на "Бърза помощ". Инструкторите са направили абсолютно всичко както трябва да бъде.

От гледна точка на сигурността, паркът е изряден, категоричен е Манов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна