Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Иванова: Има цялостно забавяне в усвояването на евросредствата в доста страни

Илияна Иванова
Снимка: БГНЕС

Работи се върху специален доклад на Европейската сметна палата, който изследва причините за забавеното усвояване на евросредствата при някои страни-членки и анализът ще бъде готов съвсем скоро. Това съобщи в предаването „Неделя 150“ българският представител в Европейската сметна палата Илияна Иванова. Тя посочи, че за новия програмен период забавянето е цялостно в доста държави и то е свързано с формирането на управляващите органи за този програмен период. По последни данни България е малко под средното равнище на усвояемост в група държави като Румъния, Унгария, Чехия и Италия.

В коментар за финансовите последствия от британския референдум, Илияна Иванова посочи, че сигналът е лош и негативен не само за самата Великобритания, но и за цяла Европа, особено в контекста на кризите в ЕС. Великобритания е третият най-голям нетен платец след Германия и Франция. За 2016 година нейната вноска формира около 13 % от бюджета. Дългосрочно това ще затрудни финансовото управление на съюза, подчерта българският представител в Европейската сметна палата. 

Относно дискусията за по-ефективното разходване на европейския бюджет и връзката й с Брекзит, Иванова изтъкна, че дебатът не е от днес:

Идеята за по-голям фокус върху резултатите е в основата на реформите, които трябва да се случат, а Брекзит е трус, който може би ще ускори тези реформи.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна