Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: ГЕРБ има кандидатура за президент

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ е готов с кандидатура за президент, обяви в кулоарите на парламента премиерът Бойко Борисов. Според него обаче партиите трябва да обяснят защо не обявяват техните номинации:

Или има кандидати от страна на партиите, или няма. Не случайно ги изчаквам, за да видя докъде ще им стигне фантазията за издигане на кандидат-президент. Това, което виждам сега като конкуренция, от страна на РБ заявиха, че Гражданският съвет ще им номинира кандидата, сиреч, след това не може да им се търси отговорност. БСП заявиха, че ще търсят коалиция с редица партии и лидерът не иска да поеме отговорност за свой кандидат. Ако това е модата, защо ще харчим партийни субсидии тогава.

Бойко Борисов обясни още, че обявяването на кандидатпрезидентската двойка се бави, за да може настоящият държавен глава Росен Плевнелиев да завърши мандата си спокойно:

Това е единствената причина, повярвайте ми, да изчакам последните месец-два, за да може сегашният президент да си изкара мандата в комфорт. Трябва да има авторитет, както президентът Обама. Всички знаем, че няма да е президент след няколко месеца, но дотогава той ще си изпълнява функциите и то с целия авторитет, който има неговата администрация.  

Пред парламента министър-председателят поиска общо политическо решение за бъдещето на АЕЦ "Белене" след произнасянето на Арбитражния съд, който постанови България да плати произведеното оборудване: 
Бих бил и много по-спокоен и, според мен, много по-правилно би било да вземем всички едно решение, което да устройва държавата като такама. Сиреч нямам никакво желание и привилегията да вземем самостоятелно такова. То е достатъчно скъпо или достатъчно уязвимо, ако не е с голяма подкрепа. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна