Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Дилян Николчев: Решенията на Великия църковен събор са издържани

БПЦ ще анализира документите на Събора след официалното им получаване

доц. Дилян Николчев
Снимка: Радио София

Общото впечатление от Събора и съборните документи е положително – текстовете са богословски издържани, достъпни, от тях се вижда, че няма нищо такова, което ни се внушаваше през последните два месеца от синодалните среди. Този коментар направи в предаването "12+3" след края на Великия и свят църковен събор на остров Крит доц. Дилян Николчев, преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Решенията са императивни за всички поместни православни църква, поясни той и акцентира върху необходимостта Светият синод да изрази ясно становище дали приема или отхвърля тези решения:

Ако решенията бъдат отхвърлени, това означава, че ставаме схизматици, т.е. че не сме част от православната църква.

Църковната дипломация би могла да намери решение, което да не е толкова самоунижаващо, така богословът отговори на въпроса възможна ли е крачка назад и своеобразно извинение от страна на нашата църква. Вероятно вече има паника в редиците на Светия синод, патриархът е притеснен, заяви още Николчев и акцентира върху различното мнение и позиция, изразени от митрополити - участници в предсдъборните мероприятия относно участието на българската църква в Събора. 

Дилян Николчев нарече някои от решенията на църковния форум исторически – например този за религиозния фундаментализъм, осъден от Събора като проява на болезнена религиозност. Той подчерта задкулисното заиграване на Българската православна църква с Московската патриаршия през последните десетилетия, която от своя страна провежда политика или е геополитически инструмент в ръцете на Кремъл.

митрополит ГавраилОт своя страна Ловчанският митрополит Гавраил заяви, че БПЦ навреме е изпратила своите забележки и позиции по някои от документите, които църковният събор обсъди. 

БПЦ изчаква официалното изпращане на документите, след което те ще преминат през легализиран превод и ще станат достояние на всички митрополити, увери той. Едва тогава патриархът ще свика висшите духовници, за да вземат отношение по решенията на събора. Всичко останало би било несериозно, изтъкна митрополит Гавраил. 

Не сме отказали присъствие на събора, а поискахме отлагането му, за да се изчистят проблемите, за да отидат всички църкви на този всеправославен събор, уточни митрополитът.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна