Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемът с обувките започва още в ранна детска възраст

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Напоследък модните тенденции стават все по-решаващи за това какви обувки да си купим. Пазарът прелива от всевъзможни модели, а токовете отдавна са прехвърлили границата на практичното и удобното.
Оказва се, че деформацията на ходилото, която може да предизвика по-нататъшни сериозни проблеми за здравето, започва още в ранна детска възраст.
„Най-полезно за децата е те да ходят боси и то по неравни повърхности, каквито са плажът, тревните площи и селските дворове.“ Това поясни доц. д-р Неделчо Цачев, завеждащ катедра „Ортопедия и травматология“ към Военномедицинска академия.
Ходенето на босото краче дразни всички мускулни рецептори на ходилото и спомага за правилното му развитие. Той посъветва майките да не ограничават децата си да играят без обувки, когато са на село при своите баби, или на разходка сред природата.
Деведесет процента от пациентите на д-р Неделчо Цачев са жени. Както той поясни, причината е, че при дамите елегантността надделява над удобството и здравето.
„Има места, на които може да си позволите да носите високи обувки, но за кратко и токът не бива да надвишата два до три сантиметра.“
Д-р Цачев е категоричен, че хубавата обувка е удобната обувка и, ако искаме да предотвратим възможни проблеми с ходилата, ставите и гръбначния стълб, трябва да пазаруваме отговорно.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна