Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти са обезпокоени от масовото измиране на делфини

Снимка: e-burgas.com

Защо умират делфини по Черноморието? Това коментира в предаването "Хоризонт до обед" Димитър Попов от "Зелени Балкани“:

Още от миналата година се заговори за възможни решения, за създаване на екип за бързо действие, който да бъде дежурен, за обособяване на място, където да се правят аутопсии на телата на тези мъртви делфини, на вземане на проби, тяхното изследване в подходящи лаборатории, но всичко продължи в рамките на един месец, когато беше пикът на многото случаи на мъртви делфини, както обикновено се случва в България – всяко чудо за три дни. Имаше случаи на завишена смъртност и през 2012 г., когато имаше над 100 случаи на мъртви делфини, но пак нищо не се случи.

Попов допълни:

Имаме някакви съмнения, че може някакво заболяване да е причината за мъртвите делфини, тъй като често, когато има епидемия, заболяване, младите индивиди от всеки вид са най-уязвими. Видът "морска свиня" не е вид, който прави големи струпвания, както прави обикновеният делфин. Ако има наистина епидемия, трябва да се потърси причината за това предаване на болестта.

В предаването бяха припомнени и изказванията на Мирослав Калугеров от Министерство на околната среда и водите и на Атанас Русев от Гражданско сдружение "Корал“:

Екоинспекциите са констатирали 91 мъртви делфини. При сравнение на данните от предходните години може да се каже, че броят на констатираните мъртви делфини предполага изводи за завишена смъртност. Само през уикенда бяха намерени 21 мъртви делфина. Установяването на конкретната причина за смъртността на делфините в тези случаи е много трудно, тъй като намерените до момента екземпляри са били в напреднал стадий на разлагане и това не позволява да бъдат взети проби за изследване и да бъдат извършени аутопсии. Без извършването на такива аутопсии не могат да се определят факторите, които са се оказали фатални за бозайниците. Евентуалните причини за смъртта им са само предполагаеми. По данни на регионалните инспекции във Варна и Бургас към настоящия момент няма констатирани мъртви делфини, за които да съществуват съмнения за умишлено посегателство, коментира Калугеров.

Причината за смъртта на всичките тези случаи на мъртви делфини е следствие от удавяне в рибарски мрежи. Това е установено без никакво съмнение. Други години също са намирани следи по делфините вследствие на човешка дейност. Министерството отново бави някакви твърдения – заяви Атанас Русев от Гражданско сдружение "Корал".

Цялото интервю с Димитър Попов и част от интервютата с Мирослав Калугеров и Атанас Русев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна