Ястията, които определяме като емблематични за българския вкус, са и балкански – има ги и в Турция, и в Гърция, и в съседните държави. Говорим обаче и за регионален вкус – навсякъде кебапчето има различен вкус, казва майстор-готвачът и допълва, че например ястията от Северна България не са популярни в Южна България:
Ивелина Иванова е направила алманах на любими рецепти от българската кухня от времето на бабите ни, но с по-съвременно звучене и с техники на готвене, които са по-здравословни:
Рецептите са подбрани така, че всеки вкус да открие любимата храна, която ще му донесе уют и спокойствие вкъщи.
Книгата е изготвена след множество разговори с курсисти от кулинарното училище и всъщност е компилация от вкусовете на много хора:
Опитала съм се да събера в книгата ястия от почти всяко кътче. Например сливенските милинки – вкусът на моето детство, никъде другаде не се правят с пудра захар, освен там. Навсякъде другаде се правят със сирене.
Няма основни български ястия, говорим за цели групи. Баницата и традиционните пити и хлябове например са сред ключовите неща в нашата кухня, които са силно разпознаваеми. Когато дойде чужденец, като види вита баница, след това я свързва с България.
Интересно за мнозина ще бъде да узнаят, че нашата кулинарна традиция е част от средиземноморската, където храненето със семейството на масата е издигнато в култ.
Шеф-готвач Ивелина Иванова се съгласява с тезата, че българинът е чревоугодник и признава, че готварският занаят в момента е изключително популярен и има много запитвания дори за детски кулинарни курсове. Запитана как телевизионните шоу програми за готвене са се отразили върху тази популярност, тя отбелязва:
Шоуто залага прекалено много на състезателния елемент, което е американски подход към живота като цяло, а не всичко в живота е състезание. Но цялостният ефект от тези кулинарни предавания е много добър, защото се засилва интереса към храната, нейното качество и вида, в който се представя.
Тайната на содената питка, която понякога ни разочарова със сплескания си вид, е в използването на газирана вода и в това, че не се меси, а само се разбърква, а тестото трябва да остане меко и лепкаво, за да бъде питката пухкава, въздушна и вкусна - разказва в заключение шеф-готвач Ивелина Иванова.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.