Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реджеп Ердоган се опита да успокои ситуацията в Турция със срещи с опозицията

Реджеп Ердоган
Снимка: БТА

Турските власти продължават чистките след осуетения преврат в страната от 15-и юли. Издадени бяха заповеди за арест на 42 журналисти, а над 100 души от турските авиолинии бяха уволнени. Междувременно президентът Реджеп Тайип Ердоган се опита да успокои политическата ситуация. Той се срещна с лидерите на опозиционните Републиканска партия и Партия на националното действие.

Всички погледи в Турция се насочиха към  днешната срещата на президента Ердоган с лидерите на двете опозиционни формации - Кемал Кълъчдароглу и Девлет Бахчели. Срещата се проведе за пръв път в президентския дворец Бештепе и се счита за историческа като израз на усилията на правителството за консолидиране на обществото срещу опита за преврат. Срещата е продължила повече от 2 часа и половина. Основните теми, които са били обсъдени, са ситуацията в страната и мерките, взети от властите след пуча. Изтъква се и конструктивната роля на Ердоган. Държавният глава благодарил на опозиционните лидери за тяхната единна позиция срещу опита за преврат.

В същото време властите са издали заповеди за арести на 42-ма журналисти, които се подозират за свързани с мрежата на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, който е обвиняван за ръководител на неуспелия опит за преврат. Съобщава се само за 5 задържани до момента журналисти.

Голяма чистка бе ивършена и в турските авиолинии. Освободени са от работа 112 служители - пилоти, стюардеси, технически персонал. Извършва се чистка и в телекомуникационната комания Тюрктелеком. С полицейска акция са били заловени трима командоси, които са участвали в опита да убият Ердоган в хотела на Мармарис.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви в интервю пред телевизия НТВ, че лице с прякор Абдуллах, подозиран за участие в пуча, е избягал в България и турската страна е направила постъпки пред българските власти за неговото екстрадиране. Турският дипломат номер едно подсказа, че Турция ще определя двустранните отношения в зависимост от отношението към терористичната организация на Фетуллах Гюлен - Фето, за която се твърди, че има структури във всички балкански страна, включително България.

По думите на Чавушоглу, отношенията между Анкара и Вашингтон ще пострадат, ако САЩ не екстрадират духовника Фетуллах Гюлен, обвинен в организиране на преврата.

Чавуошоглу ще замине заедно с правосъдния министър Бекир Боздаг в близките дни за САЩ, за да изискат Гюлен, който от 1999 г. живее в щата Пенсилвания.

Икономическите експерти съобщават, че турските пазари започват да се възстановяват от сривовете, последвали опита за военен преврат, когато доларът се увеличи с почти една лира. Наблюдава се възстановяване след мащабната продажба на активи миналата седмица, последвала неуспешния опит за метеж и твърдия отговор на президента Ердоган.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна