Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Марков: Меркел заложи защитата на Европа за живота и здравето на гражданите на Турция

Георги Марков
Снимка: БГНЕС

Австрия и Унгария взимат твърди мерки за мигрантите в двете страни, това коментира в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" един от водещите политици от началото на прехода Георги Марков:

Днес завърши посещението на новият министър-председател на Австрия. От това посещение стана ясно, че за Вишеградската четворка всичко е ясно, но можем да кажем, че става централно европейска петица, тъй като и Австрия взима много твърди мерки, както днес стана ясно, че ще има затягане на граничния контрол. Унгария и Австрия си обещаха още по-тясно сътрудничество. Още днес 20 високо обучени полицаи от Австрия ще отидат на унгаро-сръбската граница, за да укажат съдействие на десетте хиляди полицаи и войници, които пазят унгарската граница. Унгарската конституция, която беше приета през 2012 г. започва с думите: "Боже, благослови унгареца“, това всъщност е текст от химна им от 1844 г., който никога не е сменян. Бог ги благослови с  такъв държавник като Виктор Орбан, защото всичко, което каза Орбан през есента, днес се сбъдна.

Марков допълни:

Считам, че до този момент нашият премиер полагаше усилия да защити максимално българската граница. Слава Богу, отделни български граждани също успяха да се намесят в ситуацията и да заловят бежанци, които по същество са престъпници, които нарушават националния суверенитет на държавата. Аз считам, че от последните две седмици ситуацията е коренно различна от тази, която беше, защото Меркел заложи защитата на Европа на живота и здравето на гражданите на Турция, която не е член на ЕС и която не отговаря на стандартите за демократична държава.

Цялото интервю с Георги Марков можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна