Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо половината сондажи на минерални води се нуждаят от ремонт

Снимка: БГНЕС

Ако се заделят и реинвестират 20 на сто от таксите, събирани от ползвателите на минерални води, които възлизат на стотици милиони, това ще бъде достатъчно, за да се пристъпи към ремонт на водовземните съоръжения. Това предложи в интервю за „Хоризонт“ председателят на Българската асоциация по подземни води и преподавател в Минно-геоложкия университет проф. Павел Пенчев. Той уточни, че няма направени оценки колко би струвала подмяната на старите сондажни елементи, но подчерта, че техническото състояние на съоръженията от сондажния фонд е лошо, защото някои от тях са прокарвани преди 50 години по други технологии. По думите му около 40-50 на сто от сондажите се нуждаят от ремонт, защото сега има много загуби при добива:

Не можеш само да искаш да черпиш и да взимаш, трябва и да инвестираш.

Тъй като находищата са изключителна държавна собственост – или държавата да трябва да инвестира, или да стимулира общините да го направят, обясни ученият.

Над 50 находища са били предоставени на общините за стопанисване и при някои от тях резултатите от стопанисването са много добри, има значително подобрение в използването на водите, обобщи проф. Пенчев, като даде примери за добри практики в Баня - Разложко, Гърмен и Хасковските минерални бани.

13 населени места  в района на Благоевград и Кюстендил разполагат с ресурса, който е незаобиколим фактор от древността и е прокарвал пътя на империите, на там, където липсват туристопоток и други атракции трудно се привличат инвеститори, разказва в репортажа си Кети Тренчева. Примерите в община Разлог доказват това. Село Баня вече е утвърдена балнео и спа дестинация. Близките села Елешница и Бачево, които имат уникални находища на минерални води, не ги използват в тази посока. 14 са селищата в  региона, които  имат този ценен природен ресурс и потенциала да го развият в  печеливша икономическа и туристическа дейност, и то като общ регионален бранд, който обаче  липсва като реклама на региона. Липсват както обединение на общините и хотелиерите, така и обща политика липсва.

Как общините стопанисват минералните води на тяхна територия – подробности от звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени