Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарил Грисграбер: Не трябва да разглеждаме всички бежанци като потенциални терористи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не трябва да разглеждаме всички бежанци като потенциални терористи, заяви в интервю за предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" Дарил Грисграбер от организацията "Refugees International". По думите й, бежанците трябва да преминават през по-сериозни интервюта, но след това да получават помощ:

Изключително жалко е, че този въпрос отново идва на дневен ред, но Европа става все по-малко приветлива към бежанците през последните 10 до 20 години. Сега, когато толкова много хора се опитват да намерят убежище в Европа през Средиземноморието, проблемът с отношението към тях става още по-сложен. Всъщност европейците ги отхвърлят все повече и повече. Отгоре на всичко - терористичните атаки, които се случиха в Европа, се свързват с бежанците. Всички трябва да знаят обаче, че бежанците не носят смърт, а бягат от проблемите в собствената си страна. Те не са отговорни за атаките, които се случват. Освен това вниманието на обществото се насочва чрез тревожност и негостоприемство към проблема с бежанците.

Григсграбер допълни:

Наистина въпросът с националната сигурност е сред най-обсъжданите, когато изникне темата с бежанците. Отново искам да подчертая, че хората понякога мислят за бежанците като за екстремисти и терористи, но всъщност - те бягат именно от тази ситуация. Те са жертви на екстремизъм и тероризъм. Помислете за сирийците например - освен проблемите с правителството, които има там, те трябва да се борят с "Ислямска държава". Ние не трябва да ги смесваме, защото те не вярват в същите неща, в които вярват екстремистите. Ето защо е много важно, когато хората пристигнат на определено място, за да търсят подслон, те да бъдат интервюирани много внимателно. Не трябва да подхождаме към тях с убеждението, че те могат да бъдат терористи, защото мнозинството не са. Ако изначално ги мислим за подозрителни, те няма как да получат защита.

Цялото интервю с Дарил Грисграбер можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна