Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Причините за заболяването на деца от градина "Слънчо" във Варна са стафилококова интоксикация и вирусна инфекция

Снимка: БГНЕС

Причините за заболяването на 34 деца от Целодневната детска градина "Слънчо" във Варна са стафилококова интоксикация и вирусна инфекция при две от децата. При проверката е установено наличие на стафилококи по ръцете на две от помощник-възпитателките, които са разливали храната без ръкавици и така са предали инфекцията. Коментари за случая на д-р Янка Драганова от Регионалната здравна инспекция:  
Има някои родители, които крият, че децата им са били болни, имали са някакви оплаквания от рода на разстройство, повръщане или пък температура, или са с обривче и ги пускат в детските заведения. Филтърът наистина трябва да бъде много стриктен. Медицинският филтър сутрин
Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Златина Димова:
Ръкавиците при сервирането на храна не са задължителни, само са препоръчителни. Но когато има някакви нарушения по кожата на ръцете, задължително трябва да се ползват ръкавици.

Двете помощник-възпитателки ще бъдат глобени с по 1500 лева. Наказание ще има и за медицинското лице, допуснало присъствието на болни деца в детската градина.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна