Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да научим децата на стил и етикет- мисията възможна

БНР Новини

Етикетът е онзи код на общуване, който може в определени ситуации да ни отвори врати, да ни помогне да направим впечатление, да поддържаме добри отношенията си с колегите на работното място.

Така наречените „добри обноски“ се появяват за първи път в Италия през XIV век , а през Викторианската епоха в Обединеното кралство те се развиват като изключително сложен набор от правила , които обхващат почти всяка част на човешкото съществуване- от начинът, по който се изписват буквите до множеството различия в общуването между социалните класи и половете.

Каква част от тези норми е останала в нашето общество и да ден днешен? Оказва се, че особено в бизнес средите, код на общуване съществува. Той се различава в отделните страни и всеки млад лидер е длъжен да познава културните особености на своите партньори.

Невeна Дичева е основател и преподавател в Детската академия за добри обноски. Там тя ежедневно запознава деца от различни възрасти как да навлязат в сложната материя на съвременния етикет. Защо? Защото младите бизнесмени и бизнесдами трябва да знаят как да направят първо впечатление, как да подбират темите за разговор, как да се хранят прилично на масата - тези и много други неща се изграждат като навик, а не бива да са рамка и задължение.

Според Невeна усмихнатото, учтиво и възпитано дете получава уважение от околните и това го мотивира. То успешно и с лекота общува със своите връстници, буди доверие, чувства се хармонично, балансирано и спокойно.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна