Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличаване на случаите на удавяне отчитат спешните екипи по Дунав и Черноморието

Спешните екипи, обслужващи поречието на река Дунав и неохраняемите плажове на Черноморието, отчитат увеличаване на броя на удавянията и на случаите на припаднали от жегата хора с хронични заболявания, както и на ухапванията от насекоми.

Най-много повиквания към Центъра за спешна медицинска помощ  в Русе, свързани с деца през лятото, са заради задушавания, ухапвания от насекоми като оси, пчели и комари, както и заради алергични реакции и типичните за сезона чревни инфекции. Не на последно място са и повикванията заради пътно-транспротни произшествия с велосипеди и мотоциклети.

През лятото лекарите от Бърза помощ се отзовават най-често на сигнали за сърдечно-съдови проблеми при възрастните хора, обострени гастрити и язви.

Д-р Недка Дикова, лекар и диспечер от Спешния център в Русе, обобщава характера на повикванията:

На увеличените случаи на удавяне в река Дунав, като за последните два месеца имаме четири случая. Успоредно с тях, останалите повиквания, които също са свързани с горещините, са на хора, които са колабирали на открити места.

Работата на екипите на Спешната помощ по Черноморието е усложнена и заради струпването на голям брой хора и случаи на удавяния. Медиците помагат както в зоните на неохраняемите плажове, така и след работното време на спасителите от "Водно спасяване" към БЧК, посочва Десислава Кателиева, председател на Националното сдружение на работещите в спешна помощ:

Екипите ни трябва да поемат всички случаи по спасяване, оказване на спешна медицинска помощ на плажовете и в много от курортните селища, защото там има медицинска помощ, но тя е платена
.

Обучените парамедици все още не могат да влязат в помощ на колегите си, защото нямат щатно разписание и от Министерството на здравеопазването не са разписали алгоритмите им за работа.

Още по темата - в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна