Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на "Младост" Цвета Авджиева заяви, че подава оставка

| обновено на 15.08.16 в 18:19
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов се разпореди днес кметът на столичния район "Младост" Цвета Авджиева да подаде оставка. След като кметът на София Йорданка Фандъкова и изпълнителната комисия на ГЕРБ формално настояха тя да го направи, Авджиева се оттегли. Причината е разрешение за строеж в пространството между блоковете с номера 19, 20 и 21 в квартал "Младост 1".

Премиерът Бойко Борисов заяви с Ловеч:

Квартал "Младост" на София от една спалня, която беше преди 10-15 години, сега е един от най-хубавите квартали. Разпоредил съм кметът на този район да подава оставка. Ще отидем на нови избори в "Младост", защото, повтарям – правителството, Столичната община и ГЕРБ са направили толкова за "Младост", че не искам да чувам за протести на хора, на които някой се е опитал да им вземе зелената площ.

Толкова паркове и градини се направиха в София, че просто не го заслужаваме и който го е допуснал, ще си понесе още днес отговорността. Тъй като законът е такъв – ще го направим така, че заедно с президентските избори да се проведат и частични местни избори за кмет на район "Младост".

Авджиева заяви, че подава оставка за да се избегнат всякакъв вид спекулации. Тя се оправда, че подробният устройствен план на Младост е приет през 2009 година, като през 2008 година е бил обществено обсъждан. Не е имало възражения от страна на гражданите и неправителствени организации.

Живеещите в "Младост" настояват за преразглеждане на Подробния устройствен план на района, заяви още Десислава Иванчева. Според нея оставката на районния кмет Цвета Авджиева е положителна крачка, но няма да реши проблема:

Действително желаем ново разглеждане, отваряне на Подробния устройствен план с присъствие на граждани от Младост. Не са важни само инвеститорите, които инвестират, важни сме и ние гражданите. Ние също облагаме чрез данъците и искаме да бъдем защитени.

Строителство може да се извършва само в такива частни имоти, за които има подобно предвижване в подробния устройствен план на района. Всичко друго е незаконно. Такъв анализ би могъл да се направи за всеки отделен случай и реакцията на гражданите е ценна, защото акцентира вниманието върху всяка конкретна ситуация и се търси решение за нея. Цялостно решение може да бъде търсено само по този начин, каза в предаването "12+4" Лорита Радева – общински съветник от ГЕРБ.

Общинският съветник от партия "Нормална държава" Войслав Тодоров даде публичност на над 20 карти, които показват конкретни предвидени застроявания в район Младост. В предаването "12+4" той заяви:

Те обхващат всички части на Младост. Тези, на които съм акцентирал, са предимно зелени площи. Това са много ключови места. Това е именно желанието ми да промени тези устройствени планове, така че да спрем възможностите за допълнително застрояване на зелени площи в района.

Цвета Авджиева заяви първо за "Хоризонт", че е подала оставка. 

Още по темата чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна