Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арман Бабикян: Говорим за ген. Радев като за непълнолетен, който не е в стаята

Печелившата формула за РБ е да се договори с ГЕРБ за вицепрезидент, смята политологът Иво Марков

Арман Бабикян
Снимка: БГНЕС

Изводът за демокрацията в България е, че много се вълнуваме колко различни лобита има в БСП, но никой не се вълнува от това, че в другата голяма партия демокрация въобще отсъства. Това каза в интервю за предаването „12+3“ политологът Арман Бабикян. Той подчерта, че за разлика от ГЕРБ, в БСП все пак тече процедура по номинации и назоваване на различни имена и кандидати:

Нормално е партията да номинира своите любимци от собствената си черга, но в края на краищата ръководството е това, което трябва да определи кой е профилът и кандидатът, който има най-големи шансове не само сред партийните членове, а сред всички имащи право на глас. Този втори избор от ръководството на хората с много номинации е нещо много логично.

От няколко седмици се занимаваме се с гадаене – мъж ли ще бъде, жена ли, синеок ли ще бъде, висок или нисък. Играем си на детска игра, дали ще отгатнем какво е последното становище на един единствен човек в тази партия, коментира Бабикян, съпоставяйки предизборната ситуация в двете големи партии.

Анализирайки изказването на Илияна Йотова, че ген. Румен Радев ще е следващият президент, Арман Бабикян изтъкна:

Дали са много големи или не ми е трудно да говоря, но със сигурност има такива шансове. Най-малкото заради истеричната реакция на ГЕРБ, която даде възможност на всички, които не знаят кой е ген. Радев, да научат. Макар не по начина, по който на ген. Радев би му се искало. Върви един смешен дебат в обществото за ген. Радев, сякаш говорим за непълнолетен, който отсъства от стаята.

Ген. Радев най-вероятно ще е кандидат-президентската кандидатура на левицата, прогнозира пред „Хоризонт“ политологът Иво Марков, като допълни, че голяма интрига ще има и около вицепрезидентската номинация. Той определи Радев като очаквана кандидатура и като най-добрата за левицата за ситуацията, в която тя се намира и отбеляза:

Само генерал може да победи генерал, образно казано.

Неслучайно и други партии предлагат подобни силови кандидатури, защото от няколко години в българската политика се налага образа на силния политик, който решава по малко по-силов начин проблемите, поясни политологът.

В момента и в РБ тече сериозен спор как да участват в президентските избори. Основната разделителна линия е дали да подкрепят ГЕРБ или да участват самостоятелно, добави Марков:

Печелившата формула за тях е да се договорят с ГЕРБ за вицепрезидентския пост – така ще имат свой човек в президентската институция, което не е малко, а и ще са част от победилата коалиция, ако се удържи такава победа.

Двете мнения чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна