Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нено Димов: Най-добрият вариант вдясно е обща кандидатура на ГЕРБ и РБ

Не всички шансове за обща кандидатура са изгубени и не всички врати са затворени, смята Димов

Нено Димов
Снимка: БГНЕС

След това протакане на кандидатурите за президентските избори в Реформаторския блок дори да се стигне до обединяваща кандидатпрезидентска двойка, тя няма да се позиционира добре – ще се бори за четвъртото място, а  четвъртото място за РБ е лоша новина. Този коментар направи в предаването "12+3" Нено Димов от Института за дясна политика, според когото подобно четвърто място показва лоша тенденция и отклонение от възходящия тренд на РБ от предишните избори.

Димов се присъедини към мнението на анализаторите, които посочват като единствено разумно решение участието на РБ в изборите като двойка с ГЕРБ, което обаче по думите му изглежда все по-трудно, макар че остават минимални шансове. Той определи този вариант като най-добър и за ГЕРБ, и за РБ, но най-вече за реформаторите:

Може би най-тъмно става, преди да се разсъмне. Продължавам да разчитам, че не са затворени окончателно вратите пред най-добрия вариант, който може да има вдясно.
 
Димов не се съгласи с упреците към партиите за забавянето на кандидатите за президентския вот, като изтъкна, че печалбата на президентските избори е не по-малко важна от това новоизбраният президент да бъде добър:

Защото можете да предложите много добър кандидат-президент, който да не бъде избран. Случаят с Неделчо Беронов бе точно такъв.

Партиите се намират в много сложна ситуация. Чисто тактически те бавят извеждането на основния играч на терена, защото едно е огласяването на имената на кандидатите при двупартиен модел, а съвсем друго, когато има потенциал за 20 кандидати, смята още Димов, който е привърженик на двуполюсния модел и го смята за най-удачен.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Нено Димов е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна