Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как едно момче се влюби в земеделието

Снимка: БГНЕС
Когато е само на 16 години, Димитър Керанов решава, че иска да се занимава със земеделие. След две години спестяване на пари от джобни и подаръци, както и с малка финансова помощ от своя братовчед, той успява да закупи 150 лешникови дървета. Така започва реализацията на неговата мечта - да има свой бизнес.

Постепенно двете момчета започват да ремонтират старите машини, използвани по-рано от дядото и бабата на Димитър. Оказва се, че задачата да подготвиш два декара от неизползваната семейна земя в село Войниково не е никак лека и трябва да се възползваш от знанието на миналите поколения.
Моите баба и дядо са се занимавали със земеделие през цялия си живот. Още от малък ме водеха със себе си на село, сега ми показват кое как се сади, какви обработки трябва да се правят на почвата. Така Димитър на практика доказва, че приемственост между поколенията може да има и тя да служи за основа на новите идеи.
В момента младият земеделец разработва собствена поливна система благодарение на познанията си в областта на информатиката. Така той ще има постоянна връзка с насажденията си, дори когато е далеч от добричкото село.
Димитър Керанов на пръв поглед е типичният млад човек - борбен, ентусиазиран за предстоящото развитие на проектите си. Но в същото време той има търпението и трезвата преценка на един бъдещ успешен земеделец.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна