Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В столичния район "Младост" ще свикват местен референдум за мораториум на строителството в зелени площи

| обновено на 11.09.16 в 17:40
Район "Младост", София - протест

Инициативният комитет на протестиращите срещу застрояването на район "Младост" в София обяви, че започва процедура по свикване на местен референдум, за да се наложи мораториум на строителството в зелени площи, паркове, детски площадки и междублокови пространства.
Гражданите на "Младост" настояват за мораториум на строителството в района до промяна на Общия устройствен план на София. Исканите промени трябва да гарантират запазването на всички съществуващите зелени площи, уточни Деси Иванчева.
Този референдум е много важен. Оттук зависи дали самите управляващи ще разберат болката на втория по големина квартал. Дали ще ни чуят или пак ще си направят просто предизборната агитация. "Изгрев", "Оборище", "Гео Милев", "Слатина", "Люлин", всичките ни подкрепят и са солидарни, че правим това нещо. И да може вече всеобщо по кварталите да отворим ПУП-овете, да ги ревизираме. Ние също сме инвеститори. Ние също сме инвестирали не малка част за закупуването на апартаментите.
Вече месец и половина хората продължават да питат общината докога ще застроява детските площадки и градинките пред блоковете им. Освен за законосъобразност, жителите вече започват да задават въпроси и за целесъобразност - как общината заменя имотите, които би трябвало да са общи.
Ние също сме инвестирали не малка част за закупуването на апартаменти, не малка част за изплащането на данъците. Всичките сме инвеститори на цяла София

И жителите на кв."Изгрев" протестираха днес, заради извършваната от година сеч в Борисовата градина. Преди ден Столичната община обяви, че става дума за санитарна сеч. Хората от квартала обаче сигнализират, че зад изсичането на 30 на сто от дърветата стоят съвсем други мотиви, изграждането на паркинги.
Това, че ние имаме един мъничък лесопарк на 500 м. като бял дроб на нас, софиянци, ми е страшно болно.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна