Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хилари Клинтън: Вярвам, че ще победим "Ислямска държава"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вярвам, че ще победим "Ислямска държава", заяви в интервю за Си Ен Ен кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Хилари Клинтън. Тя подчерта, че борбата срещу екстремизма изисква работа с мюсюлманската общност в Америка. Клинтън заяви също, че кандидатът на републиканците за президент Доналд Тръмп помага на ислямистите с реториката си, която разделя американския народ.

Борбата е срещу насилствена идеология, срещу вид насилствен джихадизъм. За съжаление, Доналд Тръмп направи задачата ни по-трудна и предостави помощ и успокоения на дейците и представителите на "Ислямска държава", които искат да пресъздадат това като сблъсък на цивилизации, като религиозна война. Но това не е така и не бива да позволим да се превърне в това, каза тя.

САЩ са страна на имигранти, които са много по-добре интегрирани от имигрантите в Европа, обясни Клинтън. Тя заяви също, че разнообразието на американския народ е предимство, а непремерените изказвания на Тръмп говорят, че той няма да бъде силен лидер.

Истинската сила е да бъде воден честен разговор с американския народ и да стане ясно, че ще победим "Ислямска държава". Наистина го вярвам. Но в същото време трябва да гарантираме, че у дома няма да отворим вратите за хора, които чувстват, че искат да бъдат част от това глобално движение заради факта, че Доналд Тръмп е казал, че това е война между нас и тях, обясни тя.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна