Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Единна Русия" печели със сериозно мнозинство парламентарните избори в страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изборните резултати в Русия потвърдиха предварителните очаквания, че парламентарният вот няма да донесе особена промяна и водената от Кремъл политика ще получи обществена подкрепа.

Въпреки започналата с фалстарт предизборна кампания с изказването на руския премиер и лидер на управляващата „Единна Русия“ Дмитрий Медведев, че „пари няма, но вие се дръжте“, формацията, която е близка до президента Владимир Путин, се наложи убедително с постигнатия от нея резултат от 54 на сто, следвана от КПРФ на Генадий Зюганов с 13.46 процента и националистическата формация на Владимир Жириновски с 13.25 на сто и „Справедлива Русия“ с 6.17 процента.

Тези изборни резултати ще дадат възможност „Единна Русия“ да сформира самостоятелно правителство.

Битката за второто място бе единствената интрига в изборната нощ, защото след затварянето на избирателните секции веднага бе оповестено, че формацията на Владимир Жириновски е втората политическа сила. Впоследствие те бяха изместени от комунистите на Зюганов, макар и с минимална разлика. Двете опозиционни формации „Яблоко“ и „Парнас“ на Григорий Явлински и на бившия руски премиер Михаил Касянов получават общо два процента. Въпреки това Явлински каза, че борбата продължава и че започват подготовката за президентските избори.

Партиите на властта, получили отново мандат да влязат в Думата, са много близки до Кремъл и тяхната политика е разпознаваема в руското общество. Всяка партия, която гледа в посоката на Кремъл, получава своята ясна и категорична подкрепа, коментира кореспондентът на БНР в руската столица Николай Кръстев в репортаж за предаването "12+3".


Още акценти по темата - в звуковия файл


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна