Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Чолаков: Допуснахме кандидатурата на Ирина Бокова от почти безапелационна да се превърне във въпросителна

Румен Чолаков
Снимка: БГНЕС

Липсва обществено единство у нас и това слабо място се използва от външни фактори. Чужденците видяха слабо звено - че могат да разделят България и да засилят техните собствени кандидатури, а тази на Ирина Бокова от изключително силна и почти безапелационна да се превърне във въпросителна. Този коментар направи в предаването „Неделя 150“ Румен Чолаков, председател на Милениум Клуб България, организация със седалище в Лондон, която обединява хора до 35 години. Чолаков каза това преди утрешното, смятано за решаващо гласуване в ООН. Милениум Клуб застана зад кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН от самия старт на кампанията. Румен Чолаков посочи:

Въпросът с миналото на госпожа Бокова за нас е приключил. Всякакви спекулации и атаки нямат значение за нея като личност, за нейните качества и оценката, която международната общност й дава. 

Ирина БоковаКато нарече представянето на Бокова досега отлично, Чолаков заяви, че не можем да очакваме утре да стане ясно кой ще бъде следващият генерален секретар на ООН. Той прогнозира, че на утрешното гласуване няма да има коренна разлика в резултата.

Опитите да бъде подменена българската кандидатура са изключително в ущърб на България, каза още Румен Чолаков, като се позова на влиятелни коментари в социалните мрежи, които определят случващото се като резил и срам за българската политика и дипломация.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна