Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нено Димов: Ирина Бокова не притежава нужните качества

Снимка: БГНЕС
Ирина Бокова не притежава качествата за генерален секретар на ООН, каза в предаването "12+3"  на "Хоризонт" Нено Димов – председател на Института за дясна политика:

Ирина Бокова не получи псевдоподкрепа, реалната подкрепа беше номинация на българското правителство, по-скоро нека да кажем, че беше потвърдена номинация на предишно българско правителство. Но за мен е много важно да се каже, че в това състезание човекът, който показа, че качествата, които притежава, не са подходящи за генерален секретар на ООН, е самата госпожа Бокова. Ще цитирам само 4 факта, които са от съвременната история, пряко свързани с нея лично като действия. Позицията ѝ по Фолклендските острови, която категорично настрои една от постоянните членки на Съвета за сигурност – Великобритания, срещу нейната кандидатура. Позицията ѝ по Палестинския въпрос, която насочи една държава, чието влияние знаем какво е в света, вярно, че не е постоянен член на Съвета за сигурност. Присъствието ѝ на Червения площад в Москва, когато целият цивилизован свят бойкотира този Ден на победата, и накрая отказът ѝ да се солидаризира с резолюция на Генералната асамблея на ООН по повод Крим, когато беше попитана от украински дипломат. Така че при всички положения, тя има поне 4 акта, които показват, че качествата, които притежава, не са за генерален секретар на ООН.

Ирина Бокова вече няма шансове за кандидатура, имайки предвид, че започна от трето място и се срина до шесто. Това между другото е още една посока на мислене какво успява да направи нейният екип за нея, защото в края на краищата правителството осигури не просто потвърждение на номинацията на госпожа Бокова, но и финансовите средства, които тя имаше, за да може да си организира собствен екип.

Интервюто на Снежана Иванова с Нено Димов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна