Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници на Стара Загора спасиха парк "Бедечка” от застрояване

| обновено на 29.09.16 в 12:44
Снимка: БГНЕС


Общинските съветници на Стара Загора спасиха парк "Бедечка” от застрояване. Те приеха предложението на кмета Живко Тодоров и гласуваха да бъдат променени Общият устройствен план на града и Подробният устройствен план на парка.

Внесеното предложение беше подкрепено от 43 съветници. Шестима, между тях и председателят на правната комисия Таньо Брайков, гласуваха "въздържали се". По време на дебатите всички партии, представени в Общинския съвет, изразиха подкрепа за предложеното решение от Живко Тодоров, защото то защитава обществения интерес.

Единствено Валя Бонева - председател на групата на социалистите, попита какво следва юридически от това решение, има ли срокове за изпълнението му и разполага ли Общината с финансов ресурс, за да обезщети собствениците на земи в парка. От неформалната група "Защитете Бедечка" излязоха от сесията с усещането за спечелена битка:

Доволна съм от решението, защото смятам, че не става въпрос само за този парк и за тези собственици. В бъдеще най-вероятно ще има и други подобни казуси. За да ги избегнем, смятам, че това е правилното решение. 

Собствениците на земи в парка обявиха, че ще се борят за правата си дори в Европейския съд за правата на човека: 

Досега господин Тодоров ни обясняваше как и вълкът ще е сит, и агнето цяло. Аз не виждам такъв вариант. Как собствениците да са доволни и къде господин Тодоров ще ми даде равностойна земя, питат собственик на земя в парка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна