Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калфин: Правим впечатление на хора, които не знаят какво искат

Снимка: БГНЕС

Едва ли някоя от постоянните страните в Съвета за сигурност на ООН ще има ясна позиция на подкрепа на този етап от процедурата по избор на генерален секретар на ООН. Така коментира евентуалните сондажи на България в полза на Кристалина Георгиева Ивайло Калфин – бивш външен министър и настоящ кандидат за президент: 

Аз не знам с кого са проведени сондажите – дали с Китай, Русия, Съединените щати, за да подкрепят една процедура. Сигурно премиерът знае повече от мен, това предстои да го видим, но аз лично се съмнявам, че на този етап ясно становище ще формира всяка от тези пет страни в Съвета за сигурност на ООН.

По повод изразената за Георгиева подкрепа от страна на ЕС, Калфин каза: 

Това е така, но в избора за генерален секретар на ООН няма партии, няма социалисти, още по-малко европейски социалисти, европейски консерватори. Просто няма такава система те да влияят там.

По отношение на имиджа на България след смяната на кандидатурата той коментира:

България стои зле. Това не е олимпиада, не можеш да си изтеглиш, все едно вчера ето "Лудогорец" падна, сега го изтегляме, слагаме "Берое", примерно. Конфузна е ситуацията, България не стои добре. Ние стоим несериозно, с една нестабилна външна политика, правим впечатление на хора, които не знаем какво искат. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна