Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет университета с лекции „От първо лице за Георги Марков“

Някогашният ръководител на българската секция на ББС си спомня Георги Марков като изключителна личност

Снимка: БГНЕС

„От първо лице за Георги Марков“– под този надслов ще преминат лекции в пет български университета от 17 до 21 октомври, организирани от Софийска платформа под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Лектори ще бъдат Хамид Исмаилов, узбекски журналист и писател, Питър Юдел, бивш отговорен редактор на предаванията на радиото за България, Румяна Еберт, писател, химик и близък семеен приятел на Георги Марков, преводач на негови произведения на немски език, както и Димитър Бочев, писател и журналист, работил съвместно с Георги Марков в радио „Дойче Веле“.

Целта на инициативата е да се запознаят българските студенти с важността на литературното и публицистично наследство на Георги Марков.

Питър Юдел и Хамид Исмаилов

Георги беше от много висока класа, имаше езикови умения, които никой от колегите му нямаше, познаваше тогавашна България добре като никой друг, беше и голям оратор – това си спомни за писателя Питър Юдел в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

Помня първите няколко пъти, когато го видях, занимаваше се с рецензии за филми и театрални пиеси за българската секция. Предложих му по-сериозна работа, вместо да работи на парче. Така започнахме да работим заедно и той работеше в целия спектър на програмата. Той ми помагаше да разбера що за страна е България. Макар че почти не беше говорил английски преди да дойде, той говореше гладко по всякакви теми. 

В „Дойче Веле“ и „Свободна Европа“ той можеше да направи нещо по-голямо от онова в Би Би Си, каза още Питър Юдел.

Хамид Исмаилов, един от основателите на наградата „Георги Марков“ на Би Би Си за радиопиеси сподели, че е стигнал до предложението този приз да носи името на писателя-дисидент след проучване кои са били писателите, работили за Би Би Си:

Открих, че това са били писатели от световна класа като Джордж Оруел и Георги Марков. И докато Оруел е получавал множество признания, то Георги Марков беше някак забравен. Почувствах сходство в нашите съдби – родени сме като писатели-дисиденти.

На 17 октомври 2016 г. от 14:30 ч. срещата е в Софийския университет "Св. Климент Охридски“, Огледална зала, на 18 октомври 2016 г. от 19:30 ч. в Благоевград, Американски университет в България, аудитория „Андрей Делчев“, на  19 октомври 2016 г. от 14:00 ч. в Нов български университет в София, на 20 октомври 2016 г. от 14:00 ч. във Велико Търново, университет „Св. Св. Кирил и Методий“, и на 21 октомври 2016 г. от 18:30 ч.

в Пловдив, университет „Паисий Хилендарски“, Аудитория 10.

Повече по темата можете да научите от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна