Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александра Попова: Интеграцията на търсещите закрила е невъзможна без НПО

Снимка: БГНЕС

Четири големи неправителствени организации ще представят резултатите от проект, посветен на адаптацията на търсещите закрила лица. Фондация "Център Надя", Българският червен кръст, Съветът на жените бежанки и фондация "Каритас" са си поделили дейностите по проекта "Подпомагане процеса на първоначална адаптация на търсещи международна закрила чрез социална медиация, образователни дейности, психологическа помощ и правно консултиране".

Така са били покрити максимален брой стъпки, които всеки, потърсил закрила, трябва да извърви по пътя на своята интеграция, стана ясно от думите на Александра Попова от Съвета на жените бежанки. В предаването "Преди всички" тя обясни, че са били покрити много образователни дейности, включително курсове по български език, социална медиация – връзка на търсещите закрила с държавните институции, както и психологическа подкрепа на търсещите закрила.

На този етап търсещите закрила без помощта на неправителствения сектор не биха могли да се справят, защото няма държавно финансиране, което да осигурява засегнатите в проекта услуги, подчерта Попова.

Цялото интервю с Александра Попова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна