Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 1500 деца без придружител от "Джунглата" ще бъдат настанени в приемни центрове

| обновено на 02.11.16 в 12:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френските власти ще настанят в приемни центрове близо 1500 непълнолетни мигранти без придружител от бившия лагер в Кале. Т.нар. "Джунгла" беше разрушена докрай в понеделник, а около 6000 мигранти бяха преместени в центрове из страната.

30 автобуса са приготвени за превоза на непълнолетните мигранти. Първата група е потеглила към Каркасон, Южна Франция, както съобщава АФП. Младежите не избират района, в който да бъдат настанени, но могат да се организират в групи с познати, с които да пребивават в центровете.

Според френските власти 1451 непълнолетни мигранти без придружител са получили временен подслон. Случаите им ще бъдат разглеждани поотделно. За момента не предстоят заминавания във Великобритания, където много от тях имат роднини.

Ситуацията с непълнолетните предизвика конфликт между френските и британските власти. Тези дни Франция призова Великобритания да поеме своята отговорност и да приеме младежите при близките им.

Снощи в приемния център в Кале са избухнали безредици между мигрантски групи. Четирима младежи са били леко ранени и откарани в болница.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна