Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агнеса Мариям Салиб: Християните в Сирия намаляха наполовина по време на войната

Радикалните групировки са превърнали много от християнските храмове в убежища или джамии

Агнеса Мариям Ас Салиб
Снимка: Николай Кръстев

Положението на християнската общност в Сирия, която преди войната наброяваше 10 на сто от населението на страната, днес е много лошо, признава католическата монахиня Агнеса Мариям Ас Салиб от Ордена на Кармелитките. Тя служи в манастира „Свети Яков", разположен в централната сирийска провинция Хомс.

В интервю за БНР Агнеса Салиб заяви, че християните подкрепят държавността в Сирия, защото тя им гарантира, че биха имали възможността да останат по родните си места. Агнеса Мариям Салиб взе участие в международна конференция, посветена на проблемите в Сирия и решаването на гражданския конфликт в нея, която се проведе в Москва.

За мнозина майка Агнеса Мариям Ас Салиб отдавна се е превърнала в символ на справедливостта и защитата на онеправданите. Днес тя е сред защитниците на режима на Башар Асад, но отношението й към него невинаги е било толкова позитивно. Тя издига своя глас в защита на Ливан, който допреди 11 години беше окупиран от Сирия. Отговорът на режима в Дамаск - три пъти изпраща бойни хеликоптери, които да покажат на монахинята и оглавявания от нея манастир кой е лидер на страната. Днес обаче тя не се взира в миналото и се опитва да помогне на населението на Алепо, подложено на тормоз от екстремистката групировка ИДИЛ. Ето как изглежда картината на войната в очите на Агнеса Мариям Салиб: 

Християните в Сирия имат много сериозни проблеми, свързани с радикалните ислямистки групи, много страдат, биват убивани и осъждани на смърт. Вероятно знаете, че „Джебхат ан Нусра“ излезе с призив към християните в Сирия, че трябва да приемат исляма или в противен случай - да платят много висока такса или да напуснат територията на страната. Християните биват подлагани и на много мъчения. Срещу тях биват насъсквани кучета, които просто ги разкъсват в края на тази нелепа схватка. Жените християнки стават обект на изнасилвания, превръщат ги в сексробини. Опозиционните части невинаги могат да защитят християнското население, но в тези райони, които са под контрола на правителствените части, то се чувства по-сигурно. Преди началото на войната християните в Сирия бяха 2 милиона от населението на страна, докато сега техният брои е намалял наполовина. Много от християнските храмове са превърнати в квартири, убежища или просто в джамии от страна на радикалните групировки.   

Днес в Сирия има терористи от повече 100 държави. За да спре войната, трябва просто да се спре финансирането, както и да се затворят границите на Сирия, смята Агнеса Мариям Ас Салиб: 

Виждате какво става с бежанците, които пътуват към Европа и колко много страдат. Трябва да се сложи край на радикализма и тероризма и на техните представители в Сирия. Международната общност трябва да отстрани тези отживели времето си движения. ООН може да бъде начело на този процес. Също така трябва да спре демонизирането на сирийската държава. Хората в Сирия воюват срещу ИДИЛ, защото това днес е злото за тях.

Запитана в каква хуманитарна дейност се изразява помощта на католическия манастир, Агнеса Салиб обясни:

Нашият манастир „Свети  Яков“ е получил възможност да работи като неправителствена организация в Сирия. Ние работим с много други подобни организации от Белгия, Франция, Великобритания, САЩ и Швеция. Имаме привилегията заедно с Обединените нации и техните хуманитарни агенции на територията на Сирия да работим. Благодарение на това сътрудничество ежедневно раздаваме ваучери за храна на повече от 600 семейства в Алепо. Също така за източната и южната част на Алепо осигуряваме повече от 500 хранителни пакета, които включват хляб и плодове. Охраняваме тази храна за местното население, така че тя да може да стига равномерно за всеки от дните на мисията ни. В източната част на Алепо имаме подвижна болница и осигуряваме лекарства и медикаменти за повече от 400 сирийци.

Още от документалния разказ на Агнеса Мариям Ас Салиб чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна