Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Делчев: Мажоритарната система ще задълбочи проблемите

Димитър Делчев
Снимка: БГНЕС

Нашата цел е да убедим хората, че мажоритарните избори няма да решат нито един проблем, те са по-скъпи и след като изтрезнеем от този популизъм, махмурлукът ще е много тежък. Това заяви в предаването "Преди всички" Димитър Делчев от Движение "България на гражданите". По думите му, мажоритарните избори не решават нито проблема с купуването на гласове, нито този с корпоративния вот, нито с подправянето на протоколи, а само задълбочават вече съществуващи проблеми:

Мажоритарна избирателна система в два тура с абсолютно мнозинство няма никъде по света. Такова животно, такъв експеримент няма. Опитват се да ни убедят да го въведем, защото това ще изчисти парламента - няма да го изчисти. На хората с прякори ще им бъде много по-лесно да влязат, защото тогава ти даваш възможност контролиращи малък кръг хора по бизнес и олигархична линия много по-лесно да вкарат депутати.

Големите партии популистки обясняват, че мажоритарните избори са нещо добро. Ако сега плащаме 40-50 милиона лева за избори, това число ще се удвои, а може и да се утрои, ако се въведат мажоритарни избори, допълни Делчев:

Мажоритарните избори, както се предлага сега - бързо, скоростно да се направят 240 избирателни района... Малко се действа на принципа на телефонните измамници: "Трябва бързо да се реши един проблем. Хвърлете парите през балкона, иначе проблемът няма да се реши".


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна