Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Любомир Гаврилов: Радикални промени преди избори не са авантюра, а направо преврат

| обновено на 22.11.16 в 11:21
Снимка: БГНЕС

Въпросът с изборните райони в чужбина е много добре решен с деветте мандата. Не единствено демографията е важна, важен е общият принос на живеещите в чужбина. Целта не е да управляваме България от Одрин, а да имаме представителство и по-добре да се интегрираме в националния живот на страната. Тази теза изрази в предаването "Преди всички" проф. Любомир Гаврилов, който живее и работи в Тулуза. Според него броят на избирателните райони в чужбина се изчислява според приноса, който може да бъде както икономически, така и да се изразява в брой гласуващи българи в чужбина.

Когато говорим за мажоритарно гласуване, трябва да започнем по-отдалеч - имаме ниско равнище на експертиза и консултации на политическия ни елит, отчита проф. Гаврилов:

Трябваше по друг начин да се постави въпросът на народа. Хората искат промени, но не са компетентни да знаят точно какви. Хората трябва да знаят какво искат, тяхно право е да си го изберат, но не трябва да ги лъжем.

Въвеждането на мажоритарната система ще рефлектира в намаляването на броя на партиите в парламента – при български условия можем да очакваме две-три партии, прогнозира той.

Да правим радикални промени, които ще променят политическия пейзаж по един непредвидим начин в навечерието на избори, не е авантюра, а направо преврат, каза в заключение проф. Любомир Гаврилов.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна