Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествата по повод юбилея на руския патриарх Кирил - форум за диалог между църковните лидери

Московската патриаршия никога няма да се съгласи с предоставянето на автокефалност на Украинската православна църква

Снимка: patriarchia.ru

Тържествата по повод юбилея на руския патриарх Кирил, който навършва 70 години, се превърнаха в диалог между църковните лидери, изпъстрен с динамика, в който се пренасят и много политически аргументи. За първи път руската патриаршия покани много от престоятелите на православния свят. Сред акцентите на срещите бе тази с престоятеля на Йерусалимската патриаршия, определен от Кирил като пазител на православното християнство и светите места в Близкия Изток. Сред гостите на събитието бе и архиепископът на Албанската православна църква Анастасий. С голямо медийно внимание бе съпътствана визитата на грузинския патриарх.


Патриарх Кирил изрази позицията, че Московската патриаршия никога няма да се съгласи с предоставянето на автокефалност на Украинската православна църква. По това становище Кирил е получил подкрепата на сръбския патриарх.

Българската църковна делегация е водена от западноевропейския митрополит Антоний. По думите му, срещата с главата на Руската православна църква е преминала в дух на братолюбие и разбирателство. Обсъдени са били въпроси, засягащи единството на светото православие в контекста на времена, в които светът се разделя.

Още за събитието можете да научите от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна