Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пластмасовите банкноти са здрави, трудни за фалшифициране и рециклируеми

Пластмасова банкнота от пет паунда
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наближава ли краят на хартиената ера за британската валута след пускането в обращение на твърди банкноти от пет паунда от полимерна пластмаса?

Новата пластмасова банкнота от пет паунда влезе в употреба през септември след предварителна кампания за въвеждането ѝ. Според банкерите тя е по-чиста, по-здрава и по-сигурна и може да се "мачка" в портфейлите. Полимерът, от който е изработена банкнотата, е рециклируем. Материалът е леко хлъзгав и хората трябва да внимават при разплащане, предупреждават експертите.

Основна характеристика, върху която се набляга, е че новата емисия ще допринесе за по-чиста околна среда. Това удължава живота на самите банкноти два пъти и половина. това обясни в предаването "Хоризонт до обед" Кирилка Епитропова, експерт по пари и злато в голяма международна компания, която се занимава с търговия на инвестиционно злато и сребро и обмен на валута.

Ликът на кралицата остава върху предната страна на банкнотата, а върху задната страна е образът на Уинстън Чърчил. Емисията включва банкноти на стойност 440 милиона лири.

Според проучвания в Румъния, Бразилия и Нова Зеландия, където напълно са въвели полимерните банкноти, фалшифицирането спада с до 90%, разказа Кирилка Епитропова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна