Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Златните минути на Радио София":

Маестро Вили Казасян – талант, хумор, артистичност

Снимка: БУЛФОТО

Ако беше все още сред нас, маестро Вили Казасян днес щеше да навърши 82 години.

Спомен за него са Златните минути на Радио София днес. И благодарност за музиката, която ни е оставил.

Роден на 8 декември 1934 г. в София, Вили Казасян завършва ВМЕИ (днес Технически университет) в София през 1957 г., учи и в Теоретичния факултет на Българската държавна консерватория, който завършва семестриално.

Кариерата му е трайно свързана с Биг бенда на БНР, където е последователно пианист, втори диригент и диригент в продължение на 38 години (1960-1998).

Автор е на детски песни, филмова музика, на музика към театрални спектакли, телевизионни и радиомюзикъли. Дебютът му като музикант и композитор е през 50-те години – като пианист в „Джаза на младите“. Свири в Естрадния оркестър при Сатиричния театър, основава „Студио 5“.

Голям е приносът му за първите стъпки и развитието на фестивала „Златният Орфей“ и телевизионния конкурс за естрадни песни „Мелодия на годината“. Организира редица вокални състави („До-ре-ми-фа“, „Студио В“), радиопредаването на редакция "Хумор, сатира и забава" на БНР „Тромбата на Вили“, телевизионното предаване „Студио 1“.

Маестро Казасян е носител на множество музикални награди, включително "Сирак Скитник" от 2005 г. за цялостен принос към Българското национално радио (БНР). За него казват, че е известен не само със своя огромен професионализъм, а и с артистичността си на сцената.

Чуйте Вили Казасян – в интервю от 2001 г. и в песента „Малки и големи“, с негова музика и аранжимент, която изпълнява с Надя Недялкова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна